Promotorii concertelor care o aveau ca invitată pe Mihaela Ursuleasa, rugați să doneze din onorarii

Promotorii concertelor care o aveau ca invitată pe Mihaela Ursuleasa, rugați să doneze din onorarii
Publicat: 03/08/2012, 18:12
Actualizat: 25/06/2013, 14:24

Promotorii concertelor pe care urma să le susțină Mihaela Ursuleasa în viitorul apropiat sunt rugați, într-un mesaj semnat de agenta artistei, să doneze jumătate din onorarii într-un cont deschis special pentru fiica pianistei, în vârstă de șapte ani.Mesajul a fost postat pe site-ul oficial al pianistei și este semnat de Andreea Butucariu.

„Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită moartă în apartamentul ei din Viena, orașul ei adoptiv, în dimineața zilei de 2 august 2012. Medicul legist a declarat că decesul a fost cauzat de o comoție cerebrală. Avea doar 33 de ani (un număr magic)”, începe mesajul scris de impresara pianistei.

Mesajul este și un omagiu adus pianistei: „Artiști ca Mihaela sunt cei care ne dau speranță, ne ajută să simțim și ne fac să înțelegem muzica, iar arta este mai presus de toate, deoarece ne face să dezvoltăm ca ființe umane. Ei ne fac să ne dăm seama că suntem pe drumul cel bun, când ne deschidem nu ochii și urechile, ci inimile pentru a asculta, așteptând ca muzica să ne miște și să ne ducă în altă lume. Asta a făcut muzica Mihaelei”.

„Cu mare durere îi spunem «la revedere» și ne păstrăm speranța că restul adevăraților artiști, precum Mihaela, vor continua să ne ghideze astfel încât să auzim și mai ales să simțim. Ne-am dori să vă rugăm pe voi, publicul și prietenii ei, nu să o jeliți, ci să o lăsați să se odihnească în pace și să v-o amintiți pentru ceea ce a fost pe planeta Pământ, un mare muzician și artist, probabil prea mare pentru a o înțelege în majoritatea timpului”, se mai arată în același mesaj.

De asemenea, Butucariu menționează că pe site-ul ursuleasa.com va fi postată înregistrarea Concertului Nr. 2 pentru pian de Frederic Chopin, pe care artista l-a susținut pe 7 iunie anul acesta, la București.

Organizatorii concertelor la care urma să participe artista sunt, de asemenea, rugați să îi aducă un omagiu Mihaelei Ursuleasa la aceste evenimente, dar și să contribuie financiar la viitorul fiicei acesteia.

„De asemenea, aș dori să îi rog pe promoterii care au invitat-o pe Mihaela să susțină concerte în următoarele luni și care o așteptau să vină pe scenele lor să lucreze alături de noi și să dedice aceste concerte artei și memoriei sale, în speranța că, oriunde ar fi acum, ne va simți energia și va veni alături de noi, la aceste concerte, cu inspirația ei muzicală. O rugăminte specială pentru organizatorii acestor concerte este cea de a dona jumătate din onorariile pentru aceste concerte într-un cont pe care îl vom crea pentru fiica ei de șapte ani. Orice fel de donații sunt binevenite”, se arată în mesaj.

Numărul contului va fi publicat pe ursuleasa.com, iar informații despre înmormântare vor fi făcute publice miercuri sau joi.

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită decedată în apartamentul ei din Viena joi, de impresara sa, Andreea Butucariu. Ursuleasa, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena de foarte mulți ani, unde locuia cu mama ei și fetița sa de șapte ani.

Potrivit wien.orf.at, poliția austriacă exclude ipoteza de sinucidere sau crimă în cazul decesului pianistei române Mihaela Ursuleasa, indicând drept cauză probabilă o „hemoragie cerebrală” sau o „căzătură fatală”. Totodată, a fost indicată drept cauză a morții o rupere a unui anevrism cerebral, în presa germană citată de AFP.

Mihaela Ursuleasa trebuia să susțină două concerte la București, cu Orchestra Națională de Tineret. De asemenea, ea trebuia să concerteze, pe 4 august, în sala mare de la Konzerthaus Berlin, tot alături de Orchestra Națională de Tineret, în cadrul Young Euro Classic, cel mai important festival internațional pentru orchestre de tineret.

Mihaela Ursuleasa avea programate numeroase concerte în acest an, respectiv pe 18 și 19 august la Eisenstadt, Germania, și pe 29 august la Varșovia, Polonia. Acestora li se adaugă un turneu pe care pianista română îl avea programat în mai multe orașe din Brazilia, între 29 septembrie și 9 octombrie. De asemenea, Mihaela Ursuleasa avea programate concerte și pe 19 octombrie la Mainz, Germania, pe 24 octombrie la Berna, Elveția, pe 12 noiembrie la München, Germania, pe 13 decembrie la Amsterdam, Olanda, și pe 16 decembrie Kempen, Germania, potrivit site-ului EAS Musikmanagement, echipă din care pianista Mihaela Ursuleasa făcea parte.

Născută pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut șansa, la vârsta de 13 ani, să fie ascultată de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-și construi întreaga pregătire muzicală printr-o bursă de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost câștigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competiții internaționale, „Clara Haskil”, din Elveția – în 1999. Au urmat apariții sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg și München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.

Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alături de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda și orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varșovia, Berlin. A avut apariții încununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

Printre dirijorii cu care a colaborat se numără maeștri de seamă ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner și Dennis Russel Davies.

De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus în ciclul „Pianiști ai anului 2001”) sau debutul londonez, în martie 2002, în Seria Internațională de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut în Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitații pentru anul 2006 – recitaluri și concert cu Orchestra Simfonică din Montreal.

Parteneră rafinată în muzica de cameră, Mihaela Ursuleasa a apărut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, îndeosebi alături de violonista Patricia Kopacinskaia.

În anul 2006, San Francisco Chronicle spunea despre Mihaela Ursuleasa că este „un fel de Beethoven”.

Pe parcursul carierei sale, Mihaela Ursuleasa a lansat două albume, în 2010, „Piano & Forte” (Beethoven, Brahms, Ravel, Ginastera, Constantinescu; Berlin Classics), și în 2011, „Romanian Rhapsody” („Rapsodia Română nr. 1” a lui George Enescu, „Suita pentru pian” a lui Paul Constantinescu, două dansuri populare românești de Béla Bartók și trei piese de Franz Schubert).

Oana Ghita, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal